Juoksukengät

katso juoksukengät täältä.

Juoksukengät – Millaiseen käyttötarkoitukseen tulevat?

Juoksukenkiä hankkiessa kannattaa miettiä millaisessa maastossa yleensä juoksee. Onko juoksulenkkisi pinta suurimman osaa matkaa hiekkapohjainen tai joustavaa maata esimerkiksi metsäpolkua? Vai juoksetko suurimman osan aikaa asfaltoidulla pinnalla? Maaston pinta vaikuttaa paljon siihen kuinka tärkeässä roolissa kengän iskunvaimennin on. Asfaltilla juostessa pinta ei jousta yhtään, joten joustoa tarvitaan juoksukengältä. Jos taas juokset paljon metsäpoluilla tai pururadalla voi kengät olla pehmeäpohjaiset. Otat vain huomioon, että kengänpohja taipuu eli on tarpeeksi rullaava.

Kuinka paljon juokset?

Juoksetko vain pieniä lenkkejä ja olet hiljan aloittanut juoksuharrastuksen? Valitse juoksukengiksi kevyet kengät, jotka kaartuvat pohjasta pehmeästi. Kenkien tulee olla kuitenkin tukevat ja nauhoilla helppo kiristää jalkaan napakasti. Tässä vaiheessa juoksukengän iskunvaimennus ei ole niin tärkeä, mutta toki siitä ei ole aloittelijan juoksuun mitään haittaakaan. Juoksuharrastusta aloittelevan lihaksiston ja luuston pitää antaa rauhassa tottua uuteen harrastukseen, joka sinnikkäällä harjoittelulla on mielekäs harrastus.

Aloita harrastus siis pienin askelin.

Juoksetko pidempiä lenkkejä ja olet jo pidempään ollut kyseisen harrastuksen parissa? Valitse juoksukengät jotka tukevat jalkaa hyvin ja kengän kantaosassa on iskunvaimennin. Mielellään pitkään harrastaneen juoksijan kengät saisivat olla myös mahdollisimman kevyet, että jalat eivät rasitu turhaan raskaissa jalkineissa.

Miten juokset?

Tähän kysymykseen on luonnollisesti vaikea vastata itse. Urheiluliikkeissä juoksutyyliäsi voidaan tarkemmin analysoida, mutta keskitytään me hieman yksinkertaisemmin asiaan. Eli juoksetko niin, että ensimmäisenä maata koskettaa jalkateräsi vai osuuko maahan ensimmäisenä kantapää? Jos vastasit kysymykseen, että ensimmäisen juoksuaskeleen otettuasi maahan osuu kantapää. Tällöin iskunvaimennus juoksukengissäsi on tärkeä ominaisuus. Päkiän osuessa ensimmäisenä maahan, on juoksuaskel pehmeä eikä jalat tai muu kroppa ole niin kovilla juostessa. Kantapään osuessa ensimmäisenä maahan, ei siinä ole kunnolla joustoa, joten sitä tarvitaan kengässä. Kantapään iskunvaimennin toimii siis juostessa pehmentämässä askelta.

Millaiset juoksukengät tilaan?

Tilaa useammat kengät kotiin sovitukseen. Eri valmistajilla on eri mallisia ja muodoiltaan erilaisia kenkiä. Vain sovittamalla ja kokeilemalla voi löytää juuri itselleen parhaimmat kengät. Muodin mukaan ei juoksukengissä voi oikein mennä. Jokainen jalka on yksilöllinen. Hankkiessa hyviä juoksukenkiä vain istuvuus ja hyvä tuntuma ratkaisee.

Toki kengän ulkonäölläkin ja kauniilla väreillä on merkistystä motivaatiota lisäämään!

Saatuasi muutamia vaihtoehtoja kotiisi. Sovita kenkiä rauhassa kotona. Ota muutamia juoksuaskelia ja kävele kengillä sisällä. Juoksukengät pitäisi tuntua jalassa napakalta, mutta ne eivät saa puristaa jalkaa liikaa. Ota kengästä koko, jossa varpaiden eteen jää noin 1 cm tyhjää tilaa. Useimpien verkkokauppojen sivuilla on koko-opas. Mittaa oman jalkasi jalkapohja mittanauhalla ja tilaa kenkä oppaan mittojen mukaan. Aina ei voi vain tuijottaa kengännumeroa, eri valmistajilla koot vaihtelevat. Tässäkin kohtaan ainoa mittari sopivan juoksukengän löytämiseen, on kengän sovittaminen.

Kun olet löytänyt mieleisesi juoksukengät palauta loput vaihtoehdoista takaisin verkkokauppaan. Jos olet tilannut eri verkkokaupoista, palauta jokainen tuote omaan paikkaan. Muistathan tarkistaa ennen tilausta, että tilaamassasi verkkokaupassa on vaihto-ja palautusoikeus! Näin on suurimmassa osassa verkkokauppoja, mutta asia on aina hyvä tarkistaa, ettei tule ikäviä yllätyksiä.

Haluamme toivottaa sinulle antoisia juoksulenkkejä uusien juoksukenkien parissa. Hyvät, huolella valitut juoksukengät kestävät vuodesta toiseen. Juokseminen on mukava harrastus, se ei vaadi muuta kuin hyvät kengät alleen sekä motivoitunutta asennetta.

Juoksuharrastus on helppo toteuttaa missä ja koska vain. Tilaa kengät netistä jo tänään!

Kenkäkauppa.net sivustolla on runsas valikoima erilaisia juoksukenkiä. Valitse kategoriasta juoksukengät, kuntoilukengät tai paljasjalkajuoksukengät.

Saat tarkemman tuoteselosteen kengistä valitsemalla jonkin kengistä. Voit myös kirjoittaa hakukenttään, ”Mitä tuotetta etsit” kengän nimen jota olet kuullut suositeltavan juoksuun.

Lähde: Freedigitalphotos.net Nimi: Exercising In The Park Tekijä: mapichai